Gå til indhold
Du kan bruge
Page image

Filmbibliotekar anbefaler 3 gode film

Superhelt, flyvende taxaer og en grusom klovn: Jacob Holm Krogsøe er cand.mag. i Filmvidenskab og mediebibliotekar ved Randers Bibliotek. Som den første i et nyt koncept på filmstriben.dk anbefaler han tre gode film på Filmstriben. Læs Jacobs anbefalinger.

Jacob Holm Krogsøe er cand.mag. i Filmvidenskab og mediebibliotekar ved Randers Bibliotek. Som den første i et nyt koncept på filmstriben.dk anbefaler han gode film på Filmstriben.

ANBEFALINGER

Batman

Knægten Bruce overværer mordet på sine forældre og sværger hævn. 15 år senere lever han både som millionæren Bruce Wayne og som Batman, der med alle midler bekæmper ondskab og kriminalitet i den korrupte Gotham City. Og så gør Jokeren sin entre …
”Batman er en fantastisk film og står for mig som et ikonisk produkt af 1980’erne. I modsætning til nyere filmatiseringer, som er mere mørke og hårdtslående, spiller Tim Burtons Batman på gotikken og det groteske. Se den for dens univers befolket af gøglere og skyggefuld stor­bygotik, fremragende understøttet af Burtons hofkomponist Danny Elfman.”

Det femte element
Taxachaufføren Korben Dallas lever i det 23. århundredes New York. En dag får han en usædvanlig kunde og bliver ind­draget i jagten på det femte element, som skal redde verden fra undergang.
”Jeg hadede den, første gang jeg så den i biografen i 1997, men Det femte ele­ment har vundet mig over i tidens løb og er nu min absolutte go-to-film, hvis jeg har haft en dårlig dag. Den blander det bedste fra europæisk og amerikansk filmtradition: cirkusfranske burleske elementer, amerikansk 1990’er action og inspiration fra tegneserier. Se den, fordi den fanger Bruce Willis, Milla Jovovich og Luc Besson på toppen af deres karrierer.”

It
En gruppe venner i Stephen Kings mytologiske lilleby Derry bekæmper – først i 1950’erne, siden i 1980’erne – ondskaben, personificeret i klovnen Pennywise.
”It omsætter et centralt greb i Stephen Kings forfatterskab til filmsprog, nemlig vekselvirkningen mellem nostalgi og uhygge. Noget helt særligt ved Tommy Lee Wallaces filmatisering er, at den tager sig rigtig god tid. Se den for dens virkelig dygtige børneskuespillere. Se den især for dens uhygge, som er den form for uhygge, der opstår, når den genkendelige dagligdag sprænges i stykker af det groteske. Det fører til passager af ægte gru.”